something about Malioboro.



Masih di seputar Yogya, melancong sebentar di tempat paling banter di bicarakan orang sebagai ikon kota Yogya. Malioboro, yap. Wajah Malioboro ternyata sudah banyak berubah sejak terakhir kali saya mengunjungi nya. Entahlah kapan terakhir kalinya. Tapi seingat saya dulu saat masih di bangku sekolah,keluarga saya selalu mudik ke Yogya. Walaupun jauh di desa daerah Kulon Progo tapi demi menyenangkan si anak, akhirnya orangtua mau saja menyempatkan mampir di Malioboro. Barang lewat saja tanpa berhenti atau pun turun dari kendaraan saya sudah bahagia.

Malioboro dan keramaian pedagang di sepanjang kanan jalan berhamburan rapi di teras-teras ruko. Pemandangan khas pasar yang sederhana di kota yang istimewa.

Ngobrol-ngobrol tentang Malioboro, saya tadi iseng banget cari sejarah tentang pasar Malioboro di Google. Ternyata Malioboro punya cerita sejarah yang cukup menarik, hmm yakah? Malioboro sendiri ternyata dalam bahasa sansekerta artinya bunga atau karangan bunga, dan dibangun bersamaan dengan pendirian Kraton Yogya. Apakah ada arti dari semua itu? Saya pun kurang tahu. But another interesting things about Malioboro adalah sering kali dikaitkan dengan tiga tempat sakral di Yogya, antara lain Gunung Merapi, Kraton Yogya, dan Pantai Selatan.

Gerbang Pecinan

Ohiyaa, yang ini juga penting. Ternyata dulu Malioboro merupakan lokasi terjadinya serangan umum 1 Maret 1949 melawan Belanda. Ini saya yang buta sejarah apa ya? By the way dalam perang itu Indonesia mampu menduduki Yogya selama 6 ham, dan hal itu menjadi bukti kepada dunia bahwa Indonesia ada dan mampu. MasyaAllah perjuangan para pendahulu kita.

Masih tentang Malioboro pada masa yang dahulu (dan sekarang) terletak diantara Kraton Ngayogyakarta dan Tugu Pal putih. Yogya sendiri memiliki konsep kota yang jalanannya dikonsep dengan mengikuti arah mata angin. Konsep itu diwujudkan dalam bentuk bangunan, di utara dan selatan. Selain itu bisa dilihat dari jalanan nya yang juga dirancang mengarah ke penjuru mata angin, dan berpotongan tegak lurus. Menarik bangettt sih menurut saya, tapi entah kenapa rasanya masih kurang faham hanya dari membaca artikel-artikel di google. Anyone can help?

Sudah, mari kita melompat pada masa sekarang seperti semua hal yang masih dapat saya dan kalian para pemirsa saksikan. Di sepanjang jalan Malioboro yang bergerak kendaraan satu arah ini, di bagian utara terdapat stasiun tugu. Sepanjang jalan menuju selatan berjejer kawasan pertokoan dan penjual kaki lima, bapak tukang becak dan juga delman hehe. Kantor Gubernur DIY, gedung DPRD, pasar induk Beringharjo, Istana Presiden Gedung Agung, dan di bagian ujung selatan juga terdapat Benteng Vredeburg yang bersebelahan dengan lahan parkir luas.

Hmm buat yang main ke Malioboro dan kebingungan mencari tempat shalat, taukah kalian guys kalau ada masjid cantik berwarna biru-putih, bersih, dan bikin shalat jadi semakin khusyuk. Selain cantik, bersih, berhubung kita berada di kawasan wisata yang ramai sehingga saat akan whudu dan shalat kita perlu melepas sandal dan itu menciptakan kemungkinan sandal terinjak-injak jema’ah lain (dan kemungkinan hilang juga ada). Eh ternyata dong disediakan tas biru berbahan kain-kain tipis macam tas belanja gitu, untuk menyimpan sandal ataupun sepatu kita di situ dan bisa dibawa masuk untuk disimpan di loker atau dimana tempat kamu para jema’ah mau mengamankannya. Duhh, pengertian banget kan. Ini ternyata definisi pengertian, love. Gengges, kalian kalau wisata ke Malioboro bisa nih shalat disini saja.

sumber, terimakasih :

https://news.okezone.com/read/2016/07/22/510/1444590/inilah-sejarah-dan-makna-jalan-malioboro-di-yogyakarta

http://djogdjamedia.blogspot.com/2015/11/sejarah-singkat-jalan-malioboro.html

Malioboro Yogyakarta



How to get to Morotai Island.

Hi, hi everyone

here i want to make some notes to anyone who may be need this information, couse sometimes anyone comes and asking to my blog.

location: Army Dock, Morotai

I have been live in Morotai Island for six month this year, and that was fantastic opportunity for me. An island in the northenmost of North Moluccas, East Indonesia. You can see Pacific ocean from this island, heuuu. Ok, let me tellin you something that really nice to share. You can easily found some transportation to go to Morotai Island, that take place from Ternate, and also from Ternate to Morotai.

There are three alternative transportation you can use, you can go by plane, ship, or by car.

First, if you choose to use plane. There will be just one schedule that come from Ternate -Morotai. Here you are :

Ternate – Morotai on 11:55 wit (departure) – 12:40 wit (arrived)

Morotai – Ternate on 13:00 wit (departure) – 13:45 wit (arrived)

And yess, just one fleet and flight per day. It takes 45 minutes by plane, but yeah it’s quite expensive for me, and also you need to know that it takes almost 12 hours to get there from java. But it will be fine, couse you will loveee this island.

Next, i made this for you guys who loves the ocean.. just like me, and also who’s want to save some money. I would like to suggest this transportation, shipboard. Take aside fact that i want save my money, i love to do it, sailing. There is two shipboard named Geovani and Ratu Maria, here we go for the schedule :

Geovani

from Ternate to Morotai

  • Wednesday : 08:30 pm until 07:00 am.
  • Friday : 08:30 pm until 07:00 am.

from Morotai to Ternate

  • Thursday : 08:30 pm until 07:00 am.
  • Saturday : 08:30 pm until 07:00 am.

Ratu Maria

From Ternate to Morotai on thursday, saturday and monday. From Morotai to Ternate on Tuesday, Friday and Sunday. And the departure on 04:00 pm.

Also, for the cost you need to spend Rp 165.000,-

Next to the last stop, we can use car from Ternate to Morotai, but still need speedboat to help. “Ternate – Sofifi – Tobelo – Morotai”. Ternate – Sofifi (speedboat), Sofifi – Tobelo (car, kinda like angkot), Tobelo – Morotai (speedboat). For informations, Sofifi and Tobelo are located in North Halmahera.

You will need to spend Rp 50.000 to pay the speedboat from Ternate – Sofifi. And Rp 100.000 – Rp 120.000 to pay the car carter from Sofifi – Tobelo, also you need Rp 100.000 to pay the speedboat. You may be love it couse you can see the part of North Halmahera, and it’s more flexible than plane and shipboard.

Thats it, i will tell you immediatly if there are any new things to share. Just come, come to Morotai.

*if this article help you, just let me know 😀 thankyou

<head>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<script>
  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
    google_ad_client: "ca-pub-7150879423210211",
    enable_page_level_ads: true
  });
</script>
</head>

Take Your Time to Ternate

Hello, here i tried to make one english version about my story in Ternate.. yeaa, since i noticed that some of you guys looked interested enought whit my blog about Ternate. Soooo, here we go !

One of my documentation fo Kalamata Fortress.

I went to Ternate by ship from Morotai Island on early June, 2018. I stayed in my friend room, for just about 3 days and 2 night before i going back to Semarang, central java. But if you search for homestay or any hotels you can find it easily. Ternate is a little busy city than Morotai and Tidore.

What you can do while you stay in Ternate? you can do a lot of things guys. You can go for diving, culinery, you can go to Tolire lake, or do you interesting with the history of Ternate and Portugis? you can check some place like Kalamata fortress, Tolukko, and Oranje fortress/castle. From Kalamata fortress you can see Tidore and Maitara island, you would like it. Tolukko fortress also nice to be on your list destination, it’s in east of Ternate island, just a little fortress but the landscape, you would like it. All of this fortress are located in the beach and far from the city, but Oranje fortress is located in the middle of the city. It’s a big fortress, you can came and check.

Okee. If you like an adventure or searching for landscape destination you ca go to Tolire Lake. Yeah i know it’s just a lake, but you should come and see. They are contained big and a little Tolire Lake. Another thing i would like to suggest you are going for scuba diving or freediving, whitch one you like the most or both. You can go to Jikomalamo Beach, orrrr you can contact my friends in Laconna Diving Club. Lots of my friends diving there, they are good people. Oh yaa, also if you like to diving in Morotai Island, you should go with Shark Diving Indonesia. You must be like ittt.

Sooo, this is it. If you need any information, i would like and happy to help you. Love.